فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 202 (آبان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/30
  • تعداد عناوین: 20
|
  • راحله حسینی، حورالعین عرب، باقر لطفی، بهمن قبادی، حسین استیری، فرشته طالب پور امیری، محمدعلی ابراهیم زاده، مهریار زرگری* صفحات 1-12
    سابقه و هدف

    استامینوفن داروی متعارف ضد درد وتب است که مصرف بیش از حد مجاز آن یکی از دلایل مراجعه به اورژانس مسمومیت بوده و می تواند باعث آسیب کبدی و کلیوی شود. در این مطالعه اثرات عصاره الکلی Eryngium caucasicum trauv در مقابل استرس اکسیداتیو القا شده توسط استامینوفن در پلاسما و بافت کلیه موشBALB/C بررسی شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، 48سر موش نر بالغ به صورت تصادفی به 8 گروه تقسیم شدند:کنترل (محلول سالین)، استامینوفن (400 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) و دوزهای مختلف عصاره 400،200 و 600 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن همراه با استامینوفن (400 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن) وعصاره 200، 400 و 600 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن بدون استامینوفن که آن ها را به مدت یک هفته به فرم گاواژ دریافت نمودند. 24 ساعت پس از آخرین تیمار، مقادیر پلاسمایی اوره، کراتینین، ظرفیت آنتی اکسیدانی پلاسما، مالون دی آلدهید و گلوتاتیون بافتی سنجش شد. مقایسه میانگین ها مربوط به ت‍اثیر عصاره در گروه های آزمایشی با گروه های کنترل و استامینوفن با نرم افزار SPSS-16 انجام شد.

    یافته ها

    عصاره الکلی Eryngium caucasicum در موش های تیمارشده با استامینوفن به طور معنی داری مقادیر پلاسمایی اوره، کراتینین و میزان پراکسیداسیون لیپیدی (MDA) بافت کلیه را کاهش و میزان ظرفیت آنتی اکسیدانتی پلاسما و گلوتاتیون بافتی را افزایش داد (001/0<p).

    استنتاج

    یافته های مطالعه حاضر حاکی از این بود که عصاره الکلی Eryngium caucasicum دارای اثرات حفاظتی در برابر سمیت کلیوی ناشی از استامینوفن است و اثرات حفاظتی فوق احتمالا با خواص آنتی اکسیدانی و پاکسازی رادیکال های آزاد توسط عصاره مرتبط باشد.

    کلیدواژگان: trauv Eryngium caucasicum، استرس اکسیداتیو، استامینوفن، کلیه، موش
  • عمران حبیبی، ملوس نادری، فرشته طالب پور امیری، فاطمه امامقلی زاده، فاطمه شکی* صفحات 13-24
    سابقه و هدف

     بادرنجبویه یک گیاه دارویی غنی از ترکیبات آنتی اکسیدانی و فنولی است.هدف این مطالعه بررسی اثرات محافظتی عصاره هیدروالکلی گیاه بادرنجبویه در برابر سمیت بیضه ناشی از مواجهه مزمن با اتانول در موش های صحرایی نر بود.

    مواد و روش ها

    عصاره هیدروالکلی از گیاه بادرنجبویه تهیه و محتوای تام فنولی و فلاونوییدی آن تعیین شد. موش های صحرایی به 7 گروه شامل کنترل، گروه اتانول (10 میلی گرم بر کیلوگرم) ، گروه اتانول به همراه دوزهای مختلف از عصاره (100، 200، 400 میلی گرم بر کیلوگرم) و گروه عصاره با دوز 400 میلی گرم بر کیلوگرم و کنترل مثبت (ویتامین ث) تقسیم شدند. بعد از 56 روز درمان، بیضه ها و اپیدیدیم جدا و فاکتورهای استرس اکسیداتیو (شامل ذرات فعال اکسیژن، لیپید پراکسیداسیون، پروتئین کربونیل و گلوتاتیون) و فاکتور التهابی نیتریک اکسید اندازه گیری شد. همچنین آنالیز پارامترهای اسپرم و ارزیابی پاتولوژی در بافت بیضه انجام شد.

    یافته ها

    اتانول سبب افزایش ذرات فعال اکسیژن، لیپیدپراکسیداسیون، پروتئین کربونیل، نیتریک اکسید و کاهش گلوتاتیون در بافت بیضه شد. همچنین ضایعات پاتولوژی، کاهش در تحرک، تعداد و مرفولوژی نرمال اسپرم در گروه های تحت درمان با اتانول مشاهده شد. تجویز بادرنجبویه استرس اکسیداتیو ناشی از اتانول را در بافت بیضه مهار کرد و سبب بهبود در ناهنجاری های اسپرم و ضایعات پاتولوژیک شد.

     

    استنتاج

     بادرنجبویه اثرات محافظتی در برابر سمیت بیضه ناشی از اتانول را نشان داد که احتمالا به واسطه فعالیت آنتی اکسیدانی آن است. بنابراین، می توان آن را به عنوان یک مکمل موثر در برابر استرس اکسیداتیو ناشی از مواجهه مزمن اتانول در بافت بیضه در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: بادرنجبویه، استرس اکسیداتیو، الکل، سمیت بیضه، پارامتر های اسپرم
  • محمدجواد پورمحمودیان، مهدی کلانتر، فاطمه حقیرالسادات* صفحات 25-37
    سابقه و هدف

    درمان استیوسارکوما، به عنوان شایع ترین سرطان استخوان با استفاده از داروهای شیمی درمانی پاسخ موفق چشمگیری را نشان نداده است. سیستم های نوین دارورسانی مبتنی بر نانوفناوری، یک استراتژی امیدوارکننده در درمان سرطان را نوید می دهند. هدف از مطالعه حاضر ساخت نانوسامانه نیوزومی جهت دارورسانی بربرین به رده سلولی Saos-2 به عنوان مدلی از استیوسارکوما بود.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی، فرمولاسیون های مختلف نیوزومی با نسبت کلسترول (25درصد) و سورفکتانت های مختلف (75 درصد) از طریق روش فیلم نازک تهیه شدند. نانوسامانه حاصل با ویژگی های بهینه، از طریق افزودن 5 درصد از DSPE-mPEG2000 به فرمولاسیون بهینه، پگیله شد. در نهایت اثر سمیت سلولی فرم آزاد بربرین و نانوسامانه نیوزومی پگیله حاوی بربرین در  رده سلولی فیبروبلاست نرمال (HFF) و رده سلولی (Saos-2) با استفاده از آزمون MTT ارزیابی شد.

    یافته ها

     نانوسامانه نیوزومی ساخته شده با نسبت کلسترول (25 درصد)-Tween 60 (75 درصد) بیش ترین میزان بارگذاری و رهایش دارو را از خود نشان داد و به عنوان فرمولاسیون بهینه انتخاب شد. نتایج حاصل نشان داد نانوسامانه بهینه نیوزومی پگیله شده کارایی بارگذاری و رهایش دارو به ترتیب 34/79 و 79/66 درصد دارد. در نهایت، براساس نتایج آزمون MTT، نانوسامانه حاوی بربرین اثر سمیت بیش تری نسبت به فرم آزد دارو در رده سلولی Saos-2 داشته است.

    استنتاج

    در مطالعه حاضر، نانوسامانه ساخته شده دارای خصوصیات مطلوبی همچون بارگذاری بالا و رهایش کنترل شده دارو بود که می توان از آن به عنوان یک سیستم دارورسانی مطلوب با سمیت کم و کارایی بالا، جهت افزایش اثر دارو در کنار کاهش دوز آن در دیگر مطالعات و پژوهش ها استفاده کرد.

    کلیدواژگان: نانوسامانه، نیوزوم، استئوسارکوما، دارورسانی، بربرین، سرطان استخوان
  • احسان معمار باشی، ابراهیم نصیری*، محمد اعتضادپور، سید جلال حسینی مهر صفحات 38-48
    سابقه و هدف

    درد و سوزش از مهم ترین مشکلاتی است که بیماران بعد از برداشتن همورویید با آن مواجه هستند. نظر به اهمیت رویکرد استفاده از ظرفیت های طب سنتی ایران و گیاهان دارویی، هدف مطالعه حاضر تعیین تاثیر پماد هواچوبه (Arnebia euchroma) بر درد و سوزش بیماران بعد از عمل هموروییدکتومی بود.

    مواد و روش ها

     جامعه مورد مطالعه این کارآزمایی بالینی موازی(Clinical Trial Parallel)، بیماران کاندید جراحی هموروییدکتومی در بیمارستان قایم شهر مشهد بود. 115 بیمار واجد شرایط به طور تصادفی بلوک بندی شده به دو گروه آزمون وکنترل تخصیص یافتند. در گروه آزمون از پماد هواچوبه 10درصد دو بار در روز تا یک هفته بعد ازجراحی و در گروه کنترل از پماد پایه(اوسرین) در موضع جراحی استفاده شد. درد و سوزش بیماران در زمان های ریکاوری بیمار و 4، 12، 24 و 48 ساعت و 4 و 7 روز بعد از جراحی با مقیاس VAS اندازه گیری شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که دو گروه از نظر جنس، سن، سابقه بیماری و جراحی و سطح تحصیلات تفاوتی ندارند (05/0< P). پماد هواچوبه درد پس از هموروییدکتومی را در مقایسه با گروه کنترل در زمان ریکاوری، 4، 12، 24 ساعت و 7 روز پس از عمل کاهش داد (001/0 <p). میزان سوزش در زمان های 4 و 12 ساعت بعد از جراحی (01/0< P) به طور معنی داری با گروه کنترل تفاوت و کاهش داشت، ولی در بقیه زمان ها تفاوتی در میزان سوزش بین گروه های مورد مطالعه یافت نشد (20/0 <p).

    استنتاج

    به کارگیری پماد هواچوبه موجب کاهش درد و سوزش بعد ازجراحی هموروییدکتومی می شود و استفاده از آن عارضه ای ایجاد نمی کند.

    کلیدواژگان: هواچوبه، درد، سوزش، هموروئید
  • نرگس نماریان، بهمن حسن نسب، شهرام سیفی، امیرحسین زهره وند، پرویز امری* صفحات 49-60
    سابقه و هدف

    دکس مدتومیدین یک داروی آرام بخش جدید می باشد که اثرات ضددرد و سمپاتولیتیک دارد. این مطالعه به منظور مقایسه پاسخ همودینامیک دکس مدتومیدین و فنتانیل بعد از لوله گذاری تراشه در جراحی ستون فقرات کمری انجام شد.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور، 80 بیمار65-20 سال کاندید جراحی ستون فقرات الکتیو به طور تصادفی به دو گروه دکس مدتومیدین و فنتانیل تقسیم شدند. در گروه مطالعه دکس مدتومیدین mcg/kg 5/0 و در گروه شاهد فنتانیل mcg/kg 1 در 50 میلی لیتر نرمال سالین طی 10 دقیقه قبل از لوله گذاری تراشه تجویز شد. ضربان قلب و فشار متوسط شریانی در دقایق 1، 3، 5 و 10 بعد از لوله گذاری ثبت شد.کیفیت لوله گذاری تراشه بر اساس Copenhagen Score و اولین زمان درد بعد از عمل بر اساس Numerical rating scale اندازه گیری شد.

    یافته ها

    ضربان قلب بعد از لوله گذاری در گروه دکس مدتومیدین در دقایق 1، 3، 5 و 10 به ترتیب 29/8±60/77، 12/8±73/75، 62/9±44/76 و 87/7±43/76 و در گروه فنتانیل 31/11±7/82، 91/10±08/82، 0/10±93/79 و 04/14±28/74 بود(001/0(P˂. فشار متوسط شریانی بعد از لوله گذاری در گروه دکس مدتومیدین در دقایق 1، 3، 5 و 10 به ترتیب 68/18±45/87، 78/13±25/82، 77/13±78/81 و 81/14±13/79 و در گروه فنتانیل 40/19±95/94، 51/17±23/92، 20/15±28/88 و 43/13±18/83 بود)001/0(P˂. کیفیت لوله گذاری در دوگروه تفاوت معنی داری نداشت)10/0(P=. میانگین اولین زمان درد بعد از عمل در گروه فنتانیل 11/7±34/9 دقیقه و در گروه دکس مدتومیدین 21/10±66/13 دقیقه بود (03/0=P.)

    استنتاج

    این مطالعه نشان داد که تغییرات همودینامیک بعد از لوله گذاری تراشه در گروه دکس مدتومیدین کم تر از گروه فنتانیل بوده است.

    کلیدواژگان: دکس مدتومیدین، فنتانیل، لوله گذاری تراشه، جراحی ستون فقرات
  • مهری سادات صارمی راد، حمیده یزدی مقدم*، امین دلیلی، صدیقه رستاقی صفحات 61-70
    سابقه و هدف

    چاقی به عنوان یک عامل خطر، بیماران را در معرض عوارض بعد از جراحی قرار می دهد. درد شانه یکی از شایع ترین عوارض بعد از کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک است که بعلت باقی ماندن گاز دی اکسیدکربن درحفره شکم ایجاد می شود. اسپیرومتری انگیزشی روشی جدید برای تسکین درد شانه بعد از این جراحی است. مطالعه حاضر باهدف تاثیر اسپیرومتری انگیزشی بر شدت درد شانه پس از کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک بر حسب نمایه توده بدنی (BMI) افراد انجام شد.

    مواد و روش ها

     این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده، روی 84 بیمار کاندید کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک انجام شد. نمونه ها به طور تصادفی به دو گروه کنترل و مداخله تقسیم شدند. مشخصات دموگرافیک و BMI بیماران اندازه گیری شد. گروه مداخله اسپیرومتری انگیزشی (شامل 10 تنفس عمیق در حالت نشسته یا نیمه نشسته با اسپیرومتر) را در هوشیاری کامل هر 2ساعت بعد از جراحی انجام دادند. شدت درد شانه در هر دو گروه در 24،12،8،4 و 48 ساعت بعد از جراحی با مقیاس عددی درد (NRS) اندازه گیری شد.

    یافته ها

     9/28درصد بیماران در گروه مداخله، 25<BMI داشتند. نتایج مقایسه میانگین شدت درد بعد از عمل در سطوح BMI با آزمون کروسکال والیس نشان داد که در زمان های 4، 8، 12 و 24 ساعت بعد از عمل، میانگین متغیر زمان بعد از عمل در سطوح BMI در بیماران گروه مداخله تفاوت آماری معنی داری دارد (0/05<p).

    استنتاج

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، اسپیرومتری انگیزشی شدت درد شانه بیماران پس از لاپاراسکوپی را کاهش می دهد، اما برخی بیماران با BMI بالا، علی رغم انجام اسپیرومتری، درد بیش تر و طولانی تری داشتند، چراکه چاقی مانع انجام درست دم و بازدم عمیق و موثر می شود.

    کلیدواژگان: درد شانه، کوله سیستکتومی لاپاراسکوپیک، اسپیرومتری، شاخص توده بدنی
  • احمد محمودیان، پرستو گلشیری*، مریم رجالی صفحات 71-79
    سابقه و هدف

    آموزش به بیمار بخش مهمی از فرایند درمان بیماری است. مدل های آموزشی مانند مدل اعتقاد بهداشتی (HBM) بر انگیزه افراد تاکید دارند. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر این روش آموزشی بر عملکرد خودمراقبتی و شاخص های متابولیک در بیماران دیابتیک تیپ دو، طراحی و اجرا شد.

    مواد و روش ها

    در این کارآزمایی بالینی، 80 بیمار دیابتی تیپ دو، به صورت تصادفی به دو گروه 40 نفری مداخله و کنترل (مراقبت روتین) تخصیص یافتند. درگروه مداخله در چهار جلسه 90 دقیقه ای به شیوه سخنرانی و پرسش و پاسخ با رویکرد مدل اعتقاد بهداشتی، مطالب شناخت دیابت و باورها، سبک زندگی و خودمراقبتی آموزش داده شد. در همه نمونه ها، قبل و چهارماه پس از مداخله، اندازه گیری قندخون ناشتا (FBS)، میانگین قندخون سه ماهه (HbA1C)، لیپوپروتیین ها (LDL Cholesterol)، فشارخون و نیز تکمیل پرسشنامه های سازه های مدل اعتقاد بهداشتی و رفتارهای خودمراقبتی انجام شد. داده های مطالعه با نرم افزار SPSS23 و آزمون تحلیل کوواریانس در سطح معناداری 5 درصد آنالیز شدند.

    یافته ها

     میزان افزایش نمره سازه های آگاهی (0/01=P)، عملکرد (0/01=P) و خودکارآمدی (0/04=P) و میزان کاهش نمره سازه موانع درک شده (0/02=P) در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل بیش تربود. دو گروه از نظر شدت تغییرات FBS، LDL و فشارخون مشابه بودند، اما تفاوت معنی داری از نظر شدت تغییر HbA1C (0/04=P) داشتند.

    استنتاج

    آموزش مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشت بر ارتقای رفتارهای خودمراقبتی و کنترل عوارض متابولیک در بیماران دیابیتیک موثر به نظر می رسد. طراحی و اجرای مطالعات مشابه با بازه زمانی طولانی تر و حجم نمونه بیش تر و نیز برای سایر بیماری های مزمن مانند پر فشاری خون و بیماری های مزمن قلبی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، خودمراقبتی، مدل اعتقاد بهداشتی، آموزش سلامت، کارآزمایی بالینی
  • مسلم بایرامی، ابراهیم نصیری، غلامرضا فلاح محمدی*، سلمان غفاری، سید مرتضی رحمان حسینی صفحات 80-87
    سابقه و هدف

    آرتروسکوپی تشخیصی یک روش تهاجمی و گران قیمت است که برای تشخیص پارگی منیسک زانو استفاده می شود. هدف از این مطالعه مقایسه یافته های تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) در اختلالات داخلی زانو در مقایسه با آرتروسکوپی است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی با رویکرد تشخیصی، در مجموع 59 بیمار بین ماه دی سال 1398 تا شهریور 1399  با معیار ورود سن حداقل18 و حداکثر 60 سال و کاندید جراحی آرتروسکوپی در مراکز درمانی استان مازندران مورد ارزیابی قرار گرفتند. در این پژوهش دقت، حساسیت و ویژگی گزارش MRI با استفاده از یافته های آرتروسکوپی بعنوان استاندارد طلایی محاسبه شد. داده ها با استفاده نرم افزار SPSS نسخه 22 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

     در این مطالعه 59 بیمار در محدوده سنی 18 تا 60 سال (8/2 ± 33/2 سال) از سه مرکز درمانی استان مازندران مورد بررسی قرار گرفتند. از این تعداد 84/7 درصد مرد و 15/3 درصد زن بودند. حساسیت، ویژگی و دقت MRI در مراجعه به آرتروسکوپی برای پارگی رباط صلیبی قدامی به ترتیب 97/7 ، 93/7و 96/7 درصد و برای پارگی منیسک داخلی به ترتیب 93/2، 87/2، 88 درصد بود و برای پارگی منیسک خارجی به ترتیب 44/4، 79/1، 71/2 درصد گزارش شد.

    استنتاج

    استفاده از MRI برای تشخیص آسیب دیدگی های رباط صلیبی قدامی زانو روشی بسیار موثر و قابل اطمینان است که می تواند جایگزین مناسبی برای آرتروسکوپی تشخیصی باشد. تصویربرداری MRI برای تشخیص آسیب دیدگی های بخش خلفی منیسک لترال زانو دارای حساسیت و دقت متوسطی است.

    کلیدواژگان: حساسیت، آرتروسکوپی، MRI، منیسک داخلی، منیسک خارجی
  • حدیثه رضازاده، ام البنین امجدی، افسانه السادات رستمکلایی، مریم علیزاده فروتن، محمد اسلامی جویباری، رضا علیزاده نوایی، محمود موسی زاده، اکبر هدایتی زاده عمران* صفحات 88-95
    سابقه و هدف

    آدنوکارسینومای معده پنجمین سرطان شایع و چهارمین علت مرگ و میر ناشی از سرطان در دو جنس مرد و زن می باشد. Transthyretin (TTR) نشانگر مفیدی برای تشخیص سرطان و مارکر پیش بینی کننده ی متاستاز در بیماران تحت عمل جراحی می باشد. از آن جا که تا کنون ارزش تشخیصی این بیومارکر به طور قطعی در سرطان معده مشخص نشده است، هدف از این مطالعه تعیین نقش تشخیصی بیومارکر سرمی TTR در بیماران مبتلا به سرطان معده می باشد.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه ی مورد- شاهدی، تعداد 40 بیمار مبتلا به سرطان معده که دارای نتایج پاتولوژی تایید شده بودند و 42 فرد سالم بدون سابقه خانوادگی سرطان دستگاه گوارش و کبد وارد مطالعه شدند. به منظور تعیین غلظت پروتئین ترنس تایرتین تولید شده در سرم افراد بیمار و سالم، از کیت آماده به روش الایزای ساندویچ استفاده شد.

    یافته ها

     میانگین سنی افراد مبتلا به سرطان معده 13 ± 63 و میانگین سنی گروه کنترل 16 ± 64 سال بود (0/681= P). میانگین غلظت ترنس تایرتین در سرم مبتلایان به سرطان معده pg/mL 49/64 ± 138/45 می باشد درحالی که این میزان در سرم افراد سالم pg/mL 60/12 ± 113/53 می باشد؛ نتایج نشان داد که دو گروه بیمار و شاهد از لحاظ میزان ترنس تایرتین سرمی اختلاف معناداری داشته (0/045 =P) و احتمالا می توان از آن به عنوان یک مارکر تشخیصی استفاده نمود.

    استنتاج

    یافته های به دست آمده در این مطالعه نشان داد که سطح سرمی ترنس تایرتین در بیماران مبتلا به سرطان معده و افراد سالم به طور معنی داری تفاوت دارد.

    کلیدواژگان: ترنس تایرتین، سرطان معده، بیومارکر
  • فاطمه زمانی، احترام السادات ایلالی، فروزان الیاسی، علی اصغر نادی قرا، زهره ترقی* صفحات 96-105
    سابقه و هدف

    خستگی و تنگی نفس از علایم شایع بیماری آسم است. استفاده از روش های غیردارویی در سالمندان اولویت بیش تری دارد. تجسم هدایت شده تکنیکی مبتنی بر ذهن- بدن است و در کاهش مشکلات فیزیولوژیک موثر است. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر تجسم هدایت شده بر خستگی و کنترل آسم سالمندان انجام شد.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی، 90 سالمند مبتلا به آسم مراجعه کننده به درمانگاه داخلی بیمارستان امام خمینی(ره) ساری و رازی قایم شهر در سال 1399 با روش بلوک بندی تصادفی به دو گروه 45 نفره کنترل و آزمون اختصاص یافتند. بیماران گروه آزمون، فایل صوتی 12دقیقه ای تجسم هدایت شده را به مدت 6 هفته، دو بار در روز (غیر از پنج شنبه و جمعه)، گوش کردند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه مشخصات جمعیت شناختی، پرسشنامه کنترل آسم و مقیاس شدت خستگی بود. داده ها با نرم افزار24SPSS با آزمون های آماری من ویتنی، ویلکاکسون و کای دو تحلیل شدند.

    یافته ها

    در نهایت 80 سالمند تحلیل شدند. پس از 6 هفته، نمره خستگی در گروه مداخله از 6/65 ± 38/11 به6/74 ±33/10 کاهش یافت (0/001<p). اما تغییر نمره در گروه کنترل معنی دار نبود (از 6/60 ± 37/96 به 6/42 ± 38/17) (0/059=P). پس از 6 هفته، نمره کنترل آسم در گروه آزمون از 3/4 ± 14/22 به 4/78 ±17/90 افزایش یافت (0/001<p)، اما تغییر نمره در گروه کنترل معنی دار نبود (از 4/66 ± 17/77به 4/50 ± 17/83) (0/226=P).

    استنتاج

    به نظر می رسد تجسم هدایت شده به عنوان یک روش غیردارویی منجر به بهبود کنترل آسم و کاهش خستگی سالمندان مبتلا به آسم می شود. اجرای چنین روش هایی توسط ارایه دهندگان خدمات سلامت توصیه می شود.

    کلیدواژگان: سالمند، کنترل آسم، خستگی، شبیه سازی
  • راضیه رحیمی، سید ابوالقاسم سیادت پناه، شیرزاد غلامی، سید عبدالله حسینی، احمد دریانی، سید علی شریعت زاده، صباح میاهی، شهاب الدین سروی* صفحات 106-115
    سابقه و هدف

    پرورش شتر در شرق ایران با توجه به داشتن اقلیم نیمه خشک و شرایط بیابانی آن رایج می باشد. این حیوان حامل انگل های مشترک خونی بین انسان و دام بوده و در انتقال برخی از بیماری های مشترک به انسان نقش دارد. این مطالعه با هدف بررسی وجود انگل های خونی تریپانوزوما و پیروپلاسمیدا (تیلریا و بابزیا) در شترهای استان خراسان جنوبی با روش های انگل شناسی و مولکولی، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه توصیفی- مقطعی، از 200 نفر شتر در منطقه خراسان جنوبی که به صورت اتفاقی انتخاب شده بودند، نمونه خون تهیه شد. از نمونه ها گسترش ضخیم و نازک تهیه و رنگ آمیزی گردید و سپس در زیر میکروسکوپ نوری بررسی شدند. برای تشخیص مولکولی تریپانوزوما، تیلریا و بابزیا در روش مولکولی از پرایمرهای اختصاصی هر جنس برای تمام نمونه ها استفاده گردید.

    یافته ها

     نتایج آزمایش میکروسکوپی نشان داد که 8 نمونه (4 درصد) شترها آلوده به انگل تریپانوزوما بودند و هیچ نمونه ای آلوده به تیلریا و بابزیا مشاهده نگردید. در بررسی مولکولی 6 نمونه (3 درصد) حاوی DNA انگل تریپانوزوم اوانسی و 5 نمونه (5/2 درصد) تریپانوزوم بروسه ای بودند و DNA تیلریا و بابزیا مشاهده نشد. آنالیز فیلوژنی نشان داد که ایزوله های جدا شده در این مطالعه با ژنوتایپ A تریپانوزوما اوانسی مقاربت ژنتیکی زیادی دارد.

    استنتاج

    مطالعه حاضر اولین مطالعه جهت بررسی انگل های خونی زیونوز در شترهای استان خراسان جنوبی بوده که شیوع 5/5 درصد تریپانوزوم ها، لزوم نیاز به یک سیستم نظارت دقیق و مطالعات ارزیابی به عنوان پیش نیاز اقدامات کنترلی بیماری های انگلی خونی مشترک بین انسان و دام در استان خراسان جنوبی تاکید دارد.

    کلیدواژگان: انگل های خونی، شتر، خراسان جنوبی، مرفولوژی و مولکولی
  • سهراب آصفی، مهدیس اصلانی، الهه کمالی، راشین بهرامی، امیرحسین میرهاشمی* صفحات 116-125
    سابقه و هدف

    در براکت های ارتودنسی برخلاف مواد ترمیمی یا پرسلن ها استحکام برشی باند ادهزیو های مورد استفاده حایز اهمیت است زیرا نیروهای مایل ناشی از مواد غذایی یا اجسام یا کشش غذاهای چسبنده براکت ها را تحث تاثیر قرار می دهد؛ هدف از انجام این مطالعه اندازه گیری و مقایسه استحکام باند برشی و میزان ادهزیو باقی مانده بر سطح مینای براکت باند شده توسط کامپوزیت light cure، no mix(self cure) و no bond (GC orthoconnect) بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه آزمایشگاهی در مجموع از 27 دندان پرمولر انسانی سالم و بدون پوسیدگی استفاده شد. نمونه ها به 3 گروه شامل کامپوزیت light cure، no-mix و no bond (GC orthoconnect) تقسیم شدند. پس از پروسه باندینگ و ترموسایکل، براکت های فلزی (American Orthodontics) با استفاده از دستگاه universal testing machine دباند شدند. نمره شاخص ادهزیو باقی مانده (ARI) ارزیابی شد.

    یافته ها

    بیش ترین میانگین SBS (Shear Bond Strength) مربوط به کامپوزیت self cure (71665/5 ± 0402/18) ارایه شد. درحالی که، کم ترین مقدار میانگین SBS در گروه کامپوزیت light cure مشاهده شد (98995/3± 7890/7). تفاوت معنی داری در مقادیر SBS بین همه گروه ها به جز بین گروه های no bond و self cure (18/0=P، 05/0P>)، وجود داشت. بیش ترین امتیاز ARI در self cure، صفر و در گروه های no bond و light cure، 3 بود.

    استنتاج

    کامپوزیت no bond نسبت به کامپوزیت light cure استحکام باند برشی بالاتر و شکست باند کم تری را نشان داد؛ با توجه به استحکام باند قابل قبول کامپوزیت no bond (GC orthoconnect)، می تواند آن را برای باند براکت های ارتودنسی پیشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: استحکام باند، براکت ارتودنسی، رزین کامپوزیت، ادهزیو لایت کیور، رزین سلف کیور
  • ژیلا فهیم، محسن ارزنلو، حامد ایمانی راد، سمیه حکمت فر* صفحات 126-135
    سابقه و هدف

    پوسیدگی ثانویه دندان، یکی از علل اصلی جایگزینی ترمیم ها می باشد. سمان گلاس آینومر با قابلیت آزادسازی فلوراید می تواند تاثیرات ضدپوسیدگی و ضدباکتریایی داشته باشد. هدف از این مطالعه، مقایسه خواص آنتی میکروبیال (ضدباکتریایی) و میزان آزادسازی فلوراید سه فرمولاسیون مختلف سمان گلاس آینومربود.

    مواد و روش ها

     این مطالعه آزمایشگاهی در دانشکده دندانپزشکی اردبیل در سال 1399 انجام شد. 39 دیسک کامپوزیتی از سه نوع سمان گلاس آینومر شامل Fuji IX GP Extra، Fuji II LC و Equia Forte تهیه شد. میزان آزادسازی فلوراید از سه نوع سمان گلاس آینومر (15=n)، به همراه فعالیت ضدباکتریایی (24=n) آن ها در برابر باکتری های استرپتوکوک موتانس و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس ارزیابی شد. میکروتیوب هایی حاوی هر باکتری و فاقد نمونه گلاس آینومر به عنوان گروه کنترل مثبت در نظر گرفته شد. تست انتشار چاهک و رسم منحنی کشته شدن باکتری برای ارزیابی فعالیت ضدباکتریایی مواد استفاده شد. میزان فلوراید آزاد شده توسط الکترود ویژه یون فلوراید در روزهای 14،7،4،3،2،1و21 اندازه گیری شد. داده ها با آزمون ANOVA و تست تعقیبی Sidak ،Tukey بررسی آماری شدند.

    یافته ها

    در ارزیابی فعالیت ضدباکتریایی، گروه Fuji IX GP Extra با تفاوت آماری معنی دار بیش ترین و گروه Equia Forte کم ترین تاثیر را علیه هر دو باکتری نشان دادند (001/0<p). کم ترین میانگین متغیر میزان آزاد سازی فلوراید در سمان Equia Forte مشاهده شد (001/0<p). بین میانگین متغیر میزان آزادسازی فلوراید در سمان Fuji IX با میانگین آن در سمان Fuji II تفاوت معنی دار آماری وجود نداشت (05/0>p).

    استنتاج

    گروه Fuji IX GP Extra حداکثر بازدارندگی رشد باکتری های  استرپتوکوک موتانس و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس را در نتیجه میزان بالای آزادسازی یون فلوراید دارد.

    کلیدواژگان: فلوراید، سمان گلاس آینومر، استرپتوکوکوس موتانس، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس
  • حمیدرضا هوشمند، رضا قائمی، محمدمعین مداح، علی اکبر جوادی، غلامرضا هوشمند* صفحات 136-141
    سابقه و هدف

    درماتیت آتوپیک (AD) یک بیماری التهابی شایع و مقاوم پوستی است که میزان شیوع آن در جهان 20-9 درصد است. اخیرا ویتامین D به عنوان یک گزینه ی درمانی بالقوه برای AD مطرح شده است. این مطالعه با هدف بررسی سطح خونی ویتامین D3 در شیرخواران و کودکان مبتلا به AD و ارزیابی ارتباط بین سطوح ویتامین D3 با شدت AD، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه تحلیلی- مقطعی، شامل کودکانی است که در سال 1398 با تشخیص AD، به درمانگاه آلرژی و ایمونولوژی بیمارستان شهید مطهری ارومیه در استان آذربایجان غربی در ایران مراجعه کردند. برای مقایسه شدت بیماری و سطح ویتامین D از آزمون آماری one-way ANOVA استفاده شد. قضاوت سطح معنی داری برای کلیه آزمون ها زیر 05/0 در نظر گرفته شد و کلیه آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-16 انجام گردید.

    یافته ها

    در این مطالعه 46 نفر که از نظر جنسیت 29 نفر مذکر (63 درصد) و 17 نفر مونث (37 درصد) بودند، بررسی شدند که میانگین سنی بیماران 85/4±36/36 ماه و میانگین SCORAD، 84/2±94/45 و میانیگن سطوح ویتامین D3 35/2±70/30 بود. با توجه به داده های حاصل از تست ANOVA و مقدار 046/0=P کاهش مقدار SCORAD با افزایش سطوح ویتامین D3 ارتباط معنی داری داشت.

    استنتاج

    مطالعه حاضر، همسو با اکثر مطالعات گذشته با افزایش سطح D3، شدت بیماری به طور معناداری کاهش پیدا کرد.

    کلیدواژگان: درماتیت آتوپیک، ویتامین D3، شیرخواران، کودکان، اگزما
  • مریم احمدی پور، مائده جعفری*، فاطمه کرمی ریاطی، زهرا مبارکی صفحات 142-148
    سابقه و هدف

    پنومونی ناشی از ونتیلاتور شایع ترین عفونت بیمارستانی در بیماران بخش های مراقبت های ویژه است. این مطالعه با هدف مقایسه جرم های شایع پنومونی وابسته به ونتیلاتور در دو گروه کودکان و بزرگ سالان در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان باهنر کرمان در سال 1397 انجام شد.

    مواد و روش ها

    پرونده 146 بیمار در دو گروه اطفال و بزرگ سالان در بخش مراقبت های ویژه در سیر بستری دچار پنومونی وابسته به ونتیلاتور شدند، به صورت مقطعی بررسی شد. از بیماران نمونه برونکوآلویولار لاواز گرفته شد و ازلحاظ وجود باکتری عامل بررسی شدند.

    یافته ها

    میانگین سنی بیماران در گروه اطفال و بزرگ سالان به ترتیب 5/5±2/11 و 3/19±8/53 سال بود (00/0=P). میانگین مدت ونتیلاسیون در گروه اطفال و بزرگ سالان به ترتیب 14/8±2/12 و 3/15±7/17 روز بود. میانگین فاصله زمانی ونتیلاسیون تا عفونت بین دو گروه تفاوت آماری معناداری نداشت (1=/0P). میانگین مدت بستری اطفال مبتلا به پنومونی وابسته به ونتیلاتور در بخش مراقبت های ویژه (5/20±5/27 روز) کمتر از بزرگسالان (4/23±7/40 روز) بود (00/0=P). آسینتوباکتر (%40) شایع ترین جرم در دو گروه سنی بود. اغلب بیماران در دو گروه اطفال و بزرگ سالان بهبود یافته و ترخیص شدند.

    استنتاج

    با توجه به جرم های مشابه در گروه سنی، درصورت وقوع علایم بالینی و آزمایشگاهی VAP، درمان آنتی بیوتیکی مشابهی را می توان انتخاب کرد.

    کلیدواژگان: پنومونی وابسته به ونتیلاتور، گونه های آسینتوباکتر، کلبسیلا پنومونیه، استافیلوکوک آرئوس، پسودوموناس آئورژینوزا
  • گلنار رحیم زاده، لیلا شهبازنژاد، علی رضا فهیم زاد، محمدجعفر صفار، فائزه سادات موحدی، شقایق رضایی، محمدصادق رضایی* صفحات 149-154
    سابقه و هدف

    عفونت سیتومگالو ویروس در دوران بارداری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. زیرا نه تنها سلامت مادران باردار را تهدید می کند، بلکه موجب ناهنجاری و یا مرگ جنین نیز می شود. باتوجه به عدم اطلاع از میزان و نوع ابتلای مادران باردار با عفونت سیتومگالو ویروس در شهر ساری، این مطالعه به منظور بررسی فراوانی عفونت سیتومگالو ویروس و نیز ارتباط میزان شیوع این عفونت با پارامترهای اپیدمیولوژیک وابسته در شهر ساری انجام شد.

    مواد و روش ها

     مطالعه به روش مشاهده ای- توصیفی در زنان باردار در مرکز کوهورت تولد ساری انجام شد. 1092 نمونه برای بررسی مارکرهای سرولوژیک سیتومگالو ویروس با استفاده از روش الایزا (ELISA) از سال 1397تا 1399 مورد بررسی قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون کای دو و رگرسیون لجستیک استفاده شد.

    یافته ها

    شیوع CMV-IgG و CMV-IgM مثبت در 1092 مادر باردار ساکن ساری، به ترتیب 91/8و 0/2 درصد بود. فاکتورهای سطح تحصیلات (0/03=P) و مرحله بارداری (0/02=P) بین افرادی که IgG آن ها مثبت و افرادی که IgG آن ها منفی بود تفاوت معنی‏داری داشت.

    استنتاج

    مادران باردار ساکن شهر ساری در سه ماه سوم بارداری با سطح تحصیلات کارشناسی و پایین تر عفونت سیتومگالو ویروس را داشتند. علی رغم غربالگری قبل از تولد سیتومگالو ویروس می تواند در دوران بارداری مجددا فعال شود. لذا پیگیری جنین از لحاظ فتوپاتی در دوران بارداری توصیه می شود.

    کلیدواژگان: سیتومگالو ویروس، زنان باردار، الایزا
  • وحید ایزدی، مریم السادات میرترابی، فاطمه میرزایی، ملیحه اکرامی* صفحات 155-161
    سابقه و هدف

    در این مطالعه، اثر پوشش کاسپی بر استحکام شکست پرمولرهای درمان ریشه شده ماگزیلاری ترمیم شده با کامپوزیت مستقیم، بررسی شد.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه آزمایشگاهی، 84 دندان پرمولر ماگزیلاری سالم کشیده شده به 3 گروه مساوی تقسیم شدند. در هر 3 گروه، درمان ریشه انجام شد و طراحی حفره دسترسی به صورت MO (Mesio-occlusal) با حفظ مارژینال ریج دیستال صورت گرفت. درگروه اول، کاسپ های باکال و پالاتال و در گروه دوم، کاسپ پالاتال ریداکت شد. در گروه سوم کاسپی ریداکت نشد. تمامی دندان ها با کامپوزیت رزین ترمیم شدند و توسط دستگاه اینسترون تحت نیروی فشاری به نحوی قرار گرفتند که نیرو هم زمان به هردو کاسپ با سرعت ثابت 5/0 میلی متر بر دقیقه وارد شد. داده ها توسط نرم افزار 16SPSS آنالیز شد.

    یافته ها

    مقاومت به شکست(میانگین±انحراف معیار) گروه های1-3 به ترتیب1/06±3/4، 1±7/2 و0/84±2/56 مگاپاسکال بود. میانگین اثر پوششی کاسپی بر استحکام در گروه اول نسبت به گروه دوم و سوم به طور معناداری بالاتر بود (0/05<p). شکستگی های بالا یا در حد CEJ (Cementoenamel junction) (مطلوب) در سه گروه به ترتیب 23 (82/1 درصد)، 25 (89/3 درصد) و 27 (96/4درصد) بود و اختلاف معنی داری در نوع شکست بین سه گروه وجود نداشت.

    استنتاج

    هنگام ترمیم دندان های پرمولرماگزیلاری درمان ریشه شده با کامپوزیت مستقیم، در مواردی که یک سطح پروگزیمالی درگیر است، در صورت طراحی حفره MO/DO و ریداکت هردوکاسپ باکال و پالاتال با حفظ مارژینال ریج سالم، دندان ها استحکام شکست بالاتری دارند.

    کلیدواژگان: دندانپزشکی ترمیمی، استحکام شکست، پرمولرماگزیلا، کامپوزیت مستقیم
  • مریم مبینی، مریم قاسمی، زهره حاج حیدری، هادی مجبدی* صفحات 162-167

    فاشییت ایوزینوفیلیک، به صورت سفتی متقارن دردناک و اسکلروز اندام همراه با التهاب فاشیای عمیق تظاهر می یابد. موارد نادری از درگیری یکطرفه گزارش شده است. در اینجا یک مرد جوان با درگیری ران و ساق به صورت یکطرفه، معرفی می شود که به دنبال ورزش سنگین دچار علایم شده است. یافته های بالینی، آزمایشگاهی، تصویربرداری و پاتولوژی مورد بحث قرار می گیرد. درمان با پردنیزولون و متوترکسات شروع شد.

    کلیدواژگان: فاشئیت ائوزینوفیلیک، ورزش سنگین، مورفه آ
  • پرستو کریمی علی آبادی، عادله بهار، مریم نباتی، مهرنوش سهراب* صفحات 168-178
    سابقه و هدف

    افزایش شهرنشینی در کشورهای در حال توسعه منجر به افزایش بیماری های غیر واگیر مانند بیماری های قلبی عروقی شده است. مهم ترین راه پیشگیری اولیه از بیماری های عروقی آترواسکلروتیک، ترویج شیوه زندگی سالم در طول زندگی می باشد. استفاده از رویکرد مراقبت تیمی یک استراتژی موثر برای پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی است. پزشکان باید عوامل اجتماعی موثر بر سلامت را در بیماران جهت تصمیم گیری درمانی درست در نظر داشته باشند. بر این اساس مطالعه حاضر، مروری کوتاه بر جدیدترین راهنماهای بالینی درمان اختلال لیپید در پیشگیری اولیه بیماری های قلبی عروقی در بزرگسالان است.

    مواد و روش ها

     با هدف دستیابی به راهنماهای بالینی اشاره شده، با استفاده از کلید واژه های primary prevention، cardiovascular disease، LDL cholestrol، guideline، شواهد علمی منتشر شده در منابع اطلاعاتی Medline/PubMed، Scopus، Google Scholar، UpToDate، Embace از سال 2015 تاکنون جستجو و بررسی شدند. در نهایت تعداد 6 مقاله انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    جهت پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی، در همه بیماران دیابتی75-40 ساله، استاتین با دوز متوسط باید تجویز شود. در بیماران غیر دیابتی، برای موارد 190≤ LDL (میلی گرم در دسی لیتر) استاتین با دوز بالا تجویز می شود و برای موارد 75-40 ساله با 190 > LDL ≥ 70 (میلی گرم در دسی لیتر) توصیه می گردد خطر 10 ساله بیماری های آترواسکلروتیک قلبی محاسبه و بر اساس آن تصمیم گیری درمانی انجام شود.

    استنتاج

    با توجه به دسترسی به جدیدترین راهنماهای بالینی معتبر در دنیا، بسته به شرایط بیمار و نوع اختلال یافت شده، انجام مداخلات درمانی در اختلالات لیپید جهت پیشگیری اولیه از بیماری های قلبی عروقی، توصیه می شود.

    کلیدواژگان: دیس لیپیدمی، LDL کلسترول، بیماری قلبی عروقی، پیشگیری اولیه، راهنمای طبابت بالینی
  • محمدعلی ززولی، یلدا هاشم پور، ذبیح الله یوسفی، علیرضا علا* صفحات 179-195
    سابقه و هدف

    عواملی محیطی در میزان ابتلا، عفونت و مرگ و میر ناشی از بیماری کووید-19 می توانند نقش داشته باشند. در این مطالعه یک بررسی سیستماتیک از مطالعات اثر بخشی عوامل محیطی تاثیرگذار بر میزان ابتلا، عفونت و مرگ و میر ناشی از بیماری کووید-19 انجام شد.

    مواد و روش ها

     این مطالعه با مرور سیستماتیک مقالات منتشر شده موجود، مطالعات موردی واطلاعات مختلف ازگزارش ها و وب سایت های رسمی با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی  PubMed، Scopus،Web Of Science، Google Scholar، Magiran و Scientific Information Database(SID) باکلید واژه های Covid-19، Environmental factors، Air pollution، Temperature and humidity، Water and wastewater و Coronaviros تا جولای 2021 در زمینه ارتباط بین فاکتورهای محیطی تاثیرگذار بر عفونت و مرگ و میر ناشی از کووید-19 انجام شده است. ارزیابی کیفی مقالات با استفاده از چک لیست STROB انجام شد.

    یافته ها

     از مجموع 62 مقاله جستجو شده در نهایت 30 مقاله بررسی شد. هر یک از عوامل آلودگی هوا، دما، رطوبت، آب، فاضلاب و پسماند می توانند در میزان ابتلا، عفونت و مرگ و میر ناشی از بیماری کووید-19 نقش داشته باشند. تجزیه و تحلیل اطلاعات موجود، بر نقش موثر کنترل عوامل محیطی در جلوگیری از شیوع و کاهش میزان ابتلا، عفونت و مرگ و میر ناشی از آن بر بیماری کووید-19 تاکید دارد. بهبود عملکرد محیطی در جهان یکی از بهترین و موثرترین راه های پیشگیری از همه گیری بیماری، به ویژه در مورد کووید-19 در حال حاضر است.

    استنتاج

    اطمینان از بهبود عملکرد محیطی در جهان برای محافظت کشورها از جمعیت خود برای مقابله با کووید-19 و محافظت از جمعیت در برابر سایر خطرات بهداشت عمومی ضروری است. لازم است سرمایه گذاری بیش تری در تحقیق و توسعه انجام شود.

    کلیدواژگان: کووید-19، عوامل محیطی، آلودگی هوا، دما، رطوبت، آب و فاضلاب
|
  • Raheleh Hosini, Horolein Arab, Bagher Lotfi, Amin Ghobadi, Hossein Estiri, Fereshteh Tallebpour Amiri, MohammadAli Ebrahimzadeh, Mehryar Zargari* Pages 1-12
    Background and purpose

    Acetaminophen is a common analgesic and antipyretic medication that cause poisoning and damage liver and kidney in case of overdose. In this study, we investigated the effects of alcoholic extract of Eryngium caucasicum Trautv. against acetaminophen-induced oxidative stress in plasma and kidney tissue in BALB/C mice.

    Materials and methods

    The animals were randomly divided into 8 groups: control (saline), acetaminophen (400 mg/kg body weight) and different doses of extract (200, 400, and 600 mg/kg body weight)+ acetaminophen, and the extract at 200, 400, and 600 mg/kg body weight without acetaminophen administered by gavage for a week. Twenty four hours after last treatment, plasma levels of urea, creatinine, plasma antioxidant capacity, malondialdehyde, and tissue glutathione were measured. The effects of extract in experimental groups and the control group were compared using SPSS software.

    Results

    Alcoholic extract of Eryngium caucasicum Trautv. in acetaminophen-treated mice significantly decreased plasma urea, creatinine and lipid peroxidation (MDA) levels in kidney tissue and increased antioxidant capacity of plasma and tissue glutathione (P<0.001).

    Conclusion

    The study showed protective effects of the alcoholic extract of Eryngium caucasicum Trautv. against acetaminophen-induced renal toxicity which could be associated with antioxidant properties and scavenging of free radicals of the extract.

    Keywords: Eryngium caucasicum trautv, oxidative stress, acetaminophen, kidney, mice
  • Emran Habibi, Maloos Naderi, Fereshteh Talebpour Amiri, Fatemeh Emamgholizadeh, Fatemeh Shaki* Pages 13-24
    Background and purpose

    Melissa officinalis (MO) is a medicinal plant and is a rich source of antioxidant and phenolic compounds. The aim of this study was to evaluate the protective effect of Melissa officinalis against ethanol induced sub-chronic testicular toxicity in male Wistar rats.

    Materials and methods

    Ethanol extract of MO was prepared and total phenolic and flavonoid contents were determined. The Animals were divided into seven groups: control (treated with normal saline), ethanol (10 mg/kg,ip), ethanol and MO extract (100, 200, and 400 mg/kg), MO extract alone (400 mg/kg), and ethanol+ Vit C (positive control). After 56 days, the rats were sacrificed and testis and epididymis were harvested. Oxidative stress markers including: level of reactive oxygen species (ROS), malondialdehyde (MDA), protein carbonyl (PC), and glutathione (GSH), and also nitric oxide (NO) as an inflammatory factor were assayed in testis tissue. Moreover, sperm parameters analysis and histopathological evaluation of testis tissue were performed.

    Results

    Ethanol increased reactive oxygen species, lipid peroxidation, carbonyl protein, and nitric oxide and decreased glutathione in testicular tissue. Pathological lesions, decrease in motility, count and normal morphology of sperm were also observed in ethanol-treated groups. Melissa officinalis inhibited ethanol-induced oxidative stress in testicular tissue and improved sperm abnormalities and pathological lesions.

    Conclusion

    Melissa officinalis showed protective effect against ethanol-induced testicular toxicity which may be attributed to its antioxidant activity. So, it can be considered as an effective supplement against oxidative stress induced by chronic ethanol exposure in testis tissue.

    Keywords: Melissa officinalis, oxidative stress, alcohol, testicular toxicity, sperm parameters
  • MohammadJavad Pourmahmoudian, Mahdi Kalantar, Fatemeh Haghiralsadat* Pages 25-37
    Background and purpose

    Osteosarcoma, as the most common bone cancer has not shown considerable response to current chemotherapy drugs. New nanotechnology-based drug delivery systems seems to be promising in cancer treatment. The aim of this study was to design and synthesize a niosomal nano-carrier for drug delivery of berberine to Saos-2 cell line, as a model of osteosarcoma.

    Materials and methods

    Different niosome formulations composed of cholesterol (25%) and different surfactants (75%) were prepared using thin film method. The resulting niosome with optimal properties was pegylated by adding 5% of DSPE-mPEG2000. Finally, the cytotoxicity of free form of berberine and berberine-containing pegylated niosome in normal fibroblast cell line (HFF) and Saos-2 cell line were evaluated by MTT assay.

    Results

    The niosome made of cholesterol (25%) and Tween 60 (75%) showed the highest drug loading and release rate and was selected as the optimal formulation. Findings showed that the optimized pegylated niosome had high loading efficiency and controlled drug release (79.34% and 66.79%, respectively). Finally, MTT assay showed that the berberine-containing pegylated niosome had more toxicity in Saos-2 cell line than the free form of the drug.

    Conclusion

    The synthesized niosomal nano-carrier had desirable properties such as high loading efficiency and controlled drug release, which can be used as a favorable drug delivery system with low toxicity and high delivery efficiency in order to increase the effect of the drug while reducing its dose.

    Keywords: nano-carrier, niosome, osteosarcoma, drug delivery, berberine, bone cancer
  • Ehsan Memarbashi, Ebrahim Nasiri*, Mohammad Etezadpour, Seyed Jalal Hosseinimehr Pages 38-48
    Background and purpose

    Pain and burning are the main complaints after hemorrhoidectomy. Traditional Iranian Medicine and medicinal plants have the potential to be used in many similar cases. The aim of this study was to determine the effect of Arnebia euchroma ointment on pain and burning in patients after hemorrhoidectomy.

    Materials and methods

    A parallel clinical trial was conducted in patients candidate for hemorrhoidectomy in Mashhad Qaem Hospital, Iran. Eligible patients (n=115) were randomly assigned into an experimental group or a control group. The experimental group received 10% Arnebia euchroma ointment, twice a day for a week after the surgery and in control group, Eucerin ointment was used. Pain and burning were measured in recovery and at 4, 12, 24, and 48 hours and 4 and 7 days after the surgery using VAS scale.

    Results

    There were no significant differences in sex, age, disease and surgery history, and level of education between the two groups (P<0.05). Compared to the control group, the experimental group was found to experience less pain in recovery and at 4, 12, 24 hours, and 7 days after the surgery (P<0.001). Burning was significantly lower in experimental group at 4 and 12 hours after the surgery compared to the control group (P<0.01). But in other times, burning was not significantly different between the two groups (P<0.20).

    Conclusion

    Arnebia euchroma ointment reduced pain and burning after hemorrhoidectomy and did not cause any complications.

    Keywords: Arnebia euchroma, pain, burning, hemorrhoidectomy
  • Narges Namarian, Bahman Hasannasab, Shahram Sifi, Amirhosein Zohrevand, Parviz Amri* Pages 49-60
    Background and purpose

    Dexmedetomidine is a new sedative that has analgesic and sympatholytic effects. This study was performed to compare the hemodynamic response of dexmedetomidine and fentanyl after endotracheal intubation in lumbar spine surgery.

    Materials and methods

    In a double-blind clinical trial, 80 patients aged 20-65 years candidates for elective spinal surgery were randomly divided into two groups to receive either dexmedetomidine or fentanyl. In case group, dexmedetomidine (0.5 mcg/kg) and in control group fentanyl (1 mcg/kg in 50 ml of normal saline) were administered 10 minutes before endotracheal intubation. Heart rate and mean arterial pressure were measured at 1, 3, 5, and 10 minutes after intubation. Endotracheal intubation quality and first time of postoperative pain were also measured using Copenhagen score and numerical rating scale, respectively.

    Results

    Heart rates at 1, 3, 5, and 10 minutes after intubation were 77.60±8.29, 75.73±8.12, 76.44±9.62, and 76.43±7.87 in dexmedetomidine group and 82.7±11.31, 82.08±10.91, 79.93±10.0, and 74.28±14.04 in fentanyl group, respectively (P˂0.001). Mean arterial pressure at 1, 3, 5, and 10 minutes after intubation were 87.45±18.68, 82.25±13.78, 81.78±13.77, and 79.13±14.81 in dexmedetomidine group and 94.95±19.40, 92.23±17.51, 88.28±15.20, and 83.18±13.43 in fentanyl group, respectively (P˂0.001). Quality of intubation was not found to be significantly different between the two groups (P= 0.10). The mean of first time postoperative pain was 9.34±7.11 minutes in fentanyl group and 13.66±10.21 minutes in dexmedomidine group (P= 0.03).

    Conclusion

    This study showed that hemodynamic changes after endotracheal intubation were less in patients who received dxmedetomidine compared to those that received fentanyl.

    Keywords: dexmedetomidine, fentanyl, endotracheal intubation, spinal surgery
  • Mehrisadat Saremirad, Hamideh Yazdimoghaddam*, Amin Dalili, Sedighe Rastaghi Pages 61-70
    Background and purpose

    Obesity as a risk factor puts patients at risk for postoperative complications. Shoulder pain is one of the early post-laparoscopic cholecystectomy symptoms related to CO2, which remains in the abdomen. Motivational spirometry is a novel technique used in management of shoulder pain after LC. This research aimed to evaluate the effect of motivational spirometry on severity of shoulder pain after LC considering body mass index (BMI).

    Materials and methods

    A randomized clinical trial was performed in 84 patients who were candidate for LC. They were randomly divided into a control group and an intervention group. Demographic characteristics and body mass index were recorded. Patients in intervention group used motivational spirometry (10 deep breaths in sitting or semi-sitting positions) in full consciousness every 2 hr after surgery. In both groups, intensity of shoulder pain was measured at 4, 8, 12, 24, and 48 hours after surgery using Numerical Rating Scale (NRS).

    Results

    Among the intervention group, 28.9% had a BMI higher than 25. Kruskal-Wallis test showed significant differences in pain intensity between patient in the intervention group with different BMI at 4, 8, 12, and 24 hours after surgery (P<0.05).

    Conclusion

    In this study, motivational spirometry reduced intensity of shoulder pain in patients following LC, however, some patients with high BMI had more sever and long-lasting pain, because obesity impede proper deep and effective inhalation and exhalation in these patients.

    Keywords: shoulder pain, laparoscopic cholecystectomy, spirometry, body mass index
  • Ahmad Mahmoudian, Parastoo Golshiri*, Maryam Rejali Pages 71-79
    Background and purpose

    Patient education is an important part of treatment process. Educational models such as Health Belief Model (HBM) emphasize on people's motivation. The aim of this study was to investigate the effect of this educational method on self-care performance and metabolic indicators in patients with type 2 diabetes.

    Materials and methods

    In this clinical trial, type 2 diabetic patients were randomly assigned into an intervention group (n=40) and a control group (n=40) (routine care). In intervention group, diabetes knowledge and health beliefs about diabetes, lifestyle, and self-care were taught through lectures and question/answer forum based on health belief model for 90-minute in four sessions. In all samples, fasting blood sugar, HBA1C, lipoproteins, and blood pressure were measured before and four months after the intervention. Also, health belief model constructs and self-care behavior scale were completed. Data were analyzed in SPSS V23 using Analysis of Covariance (ANCOVA).

    Results

    Compared to the control group, in intervention group, the scores for knowledge (P=0.01), performance (P= 0.01), and self-efficacy (P= 0.04) increased significantly and the score for perceived barriers decreased significantly (P= 0.02). Changes in FBS, LDL, and blood pressure were similar between the two groups, but a significant difference was seen in changes in HbA1C (P= 0.04).

    Conclusion

    Education based on health belief model seems to be effective in promoting self-care behaviors and control of metabolic complications in diabetic patients, so the model is suggested to be applied also in larger populations and long term studies in other patients such as those with hypertension and cardiovascular disease.

    Keywords: Type 2 diabetes, self-care, health belief model, health education, clinical trial
  • Muslem Birami, Ebrahim Nasiri, Gholamreza Fallah Mohammadi*, Salman Ghaffari, Seyyed Mortaza Rahman Hosseini Pages 80-87
    Background and purpose

    Arthroscopic diagnosis is an invasive and expensive procedure used in diagnosis of meniscus rupture. The aim of this study was to compare findings of magnetic resonance imaging (MRI) and arthroscopy in internal derangements of the knee.

    Materials and methods

    In a descriptive-analytical study using diagnostic approach, a total of 59 patients candidate for arthroscopy in Mazandaran medical centers (2019-2020) were included and the sensitivity and specificity of MRI were investigated and compared with arthroscopy findings as the gold standard. SPSS V22 was applied for data analysis. 

    Results

    In this study, 59 patients aged 18-60 years (33.2 ± 8.2 years) were studied in three medical centers. The participants included 84.7% males and 15.3% females. The sensitivity, specificity, and accuracy of MRI in reference to arthroscopy for anterior cruciate ligament rupture were 97.7%, 93.7%, and 96.7%, respectively and 93.2%, 87.2%, and 88%, respectively for internal meniscus rupture, and 44.4%, 79.1%, and 71.2%, respectively for rupture of external meniscus.

    Conclusion

    MRI is a very effective and reliable method in diagnosis of anterior cruciate ligament injuries that could be a suitable alternative to arthroscopy. However, it has moderate accuracy and sensitivity in diagnosis of posterior horn of lateral meniscus injuries.

    Keywords: sensitivity, arthroscopy, MRI, internal meniscus, external meniscus
  • Hadiseh Rezazadeh, Omolbanin Amjadi, Afsaneh Sadat Rostamkolaei, Maryam Alizadeh Forutan, Mohammad Eslami Jouybari, Reza Alizadeh Navaei, Mahmood Moosazadeh, Akbar Hedayatizadeh Omran* Pages 88-95
    Background and  purpose

    Gastric adenocarcinoma is the fifth most common cancer and the fourth leading cause of cancer death in both men and women. Transthyretin (TTR) is a useful marker for cancer diagnosis and prediction in patients undergoing surgery. The diagnostic value of this biomarker in gastric cancer has not yet been determined conclusively. This investigation aimed at studying the diagnostic role of serum TTR in patients with gastric cancer.

    Materials and methods

    This case-control study, was performed in 40 patients whose gastric cancer was confirmed pathologically and 42 healthy individuals without family history of gastrointestinal and liver cancers. The sandwich prepared ELISA kit was used to determine the concentration of transthyretin protein produced in serum.

    Results

    The mean age of patients with gastric cancer was 63 ± 13 years and the mean age of the control group was 64 ± 16 years (P= 0.681). The mean serum concentrations of transthyretin in patients and healthy people were 138.45 ± 49.64 pg/mL and 113.53 ± 60.12 pg/mL, respectively. Findings showed a significant difference in serum transthyretin levels between the two groups (P= 0.045). Therefore, TTR could be used as a diagnostic marker.

    Conclusion

    In this study, serum levels of transthyretin were significantly higher in patients with gastric cancer than healthy individuals.

    Keywords: transthyretin, gastric cancer, biomarker
  • Fatemeh Zamani, Ehteram Sadat Ilali, Forouzan Elyasi, AliAsghar Nadi Ghara, Zohreh Taraghi* Pages 96-105
    Background and purpose

    Fatigue and dyspnea are common asthma symptoms and using non-phamacological methods are preferred to reduce the symptoms in elderly. Guided imagery is a mind-body intervention and is effective in reducing physiological problems. The present study was conducted to determine the effect of guided imagery on fatigue and asthma control in older adults.

    Materials and methods

    In a randomized clinical trial, 90 elderly with asthma attending Sari Imam Khomini Hospital and Qaemshahr Razi Hospital (2020) were allocated into either an intervention group or a control group (n= 45 per group) using randomized blocking. Patients in intervention group listened to a 12-minute audio file of guided imagery for six weeks, twice a day (except weekends). Data were collected using demographic questionnaire, asthma control questionnaire, and fatigue severity scale and then analyzed in SPSS V22 applying Mann-Whitney U test, Wilcoxon test, and Chi-square test.

    Results

    A total of 80 elderly were analyzed. After six months, the score for fatigue in intervention group reduced to 33.10±6.74 from 38.11±6.65 before the study (P<0.001), but no significant difference was seen in control group before and after the study (37.96±6.60 and 38.17±6.42, respectively, P=0.059). After six months, asthma control score in intervention group increased to 17.90±4.78 from 14.22±3.40 before the intervention (P<0.001). But the score change in control group was not found to be significant (17.77±4.66 before the study and 17.83±4.50 after the study, P=0.226).

    Conclusion

    Guided imagery as a non-pharmacological method seems to improve asthma control and decreases fatigue in elderly with asthma. Implementing such measures is recommended to health providers.

    Keywords: aged, asthma control, fatigue, imagery
  • Razieh Rahimi, Seyed Abolghasem Siyadatpanah, Shirazd Gholami, Seyed Abdollah Hosseini, Ahmad Daryani, Seyyed Ali Shariatzadeh, Sabah Mayahi, Shahabeddin Sarvi* Pages 106-115
    Background and purpose

    Camel breeding is common in East of Iran due to its semi-arid climate and desert conditions. It transmits some diseases to other ruminants and humans due to carrying common blood parasites between humans and animals. This work aimed at studying the presence of Trypanosoma and Piroplasmida (Babesia and Theileria) species in camels in South Khorasan province using parasitological and molecular methods.

    Materials and methods

    In this study, blood samples were taken from 200 camels in South Khorasan that were randomly selected in 2020. Then, thick and thin smear were prepared from the samples and stained with Giemsa staining technique and examined under a light microscope. For molecular detection of Trypanosoma, Theileria and Babesia, specific primers of each genus were used.

    Results

    Microscopic examination showed that out of 200 blood samples, 8 samples (4%) were infected with Trypanosoma and no samples were infected with Theileria and Babesia. According to molecular experiments, six samples (3%) had DNA of Trypanosoma evansi and five samples (2.5%) were found with Trypanosoma brucei DNA. But the DNA of Theileria and Babesia were not observed. Phylogenetic analysis showed that the sample isolated in the present study had a high genetic affinity with genotype A of Trypanosoma evansi.

    Conclusion

    To the best of our knowledge, this was the first study to investigate the prevalence of Surra in South Khorasan province. The presence of Trypanosoma in the blood of camels in this region signifies the need for a careful monitoring system and evaluation studies as a prerequisite for controlling blood parasitic diseases in camels in South Khorasan.

    Keywords: blood parasites, camels, South Khorasan, morphology, molecular methods
  • Sohrab Asefi, Mahdis Aslani, Elaheh Kamali, Rashin Bahrami, Seyed Amirhossein Mirhashemi* Pages 116-125
    Background and purpose

    In orthodontic brackets, unlike restorative materials or porcelain, the shear bond strength of the adhesives used is important because the oblique forces from food or objects or the tension of the adhesive food affect the brackets. This study aimed at measuring and comparing shear bond strength and adhesive remnant index of light cure composite, no mix (self-cure) composite, and no bond composite (GC Orthoconnect).

    Materials and methods

    A total of 27 non-carious and sound human premolar teeth were used. The samples were divided into three groups, including light cure composite, self-cure composite, and no bond composite (GC Orthoconnect). After bonding and thermocycling process, the metal brackets (American Orthodontics) were then debonded using universal testing machine. Adhesive remnant index (ARI) score was assessed.

    Results

    The highest and lowest SBS mean values were seen in self-cure group (18.0402±5.71665) and light cure group (7.7890±3.98995), respectively. There were significant differences in SBS values between all groups except between the no bond group and the self-cure group (P= 0.18, P>0.05). The highest ARI scores were 0 in the self-cure group and 3 in the no bond group and the light cure group.

    Conclusion

    The no bond composite provided acceptable overall shear bond strength and compared to light cure composite showed higher shear bond strength and lower bond failure.

    Keywords: bond strength, orthodontic bracket, composite resins, transbond XT light cure adhesive primer, self-cure dental resins
  • Zhila Fahim, Mohsen Arzanlou, Hamed Imani Rad, Somayeh Hekmatfar* Pages 126-135
    Background and purpose

    Secondary caries is one of the main causes for replacement of dental restorations. Glass ionomer cement (GIC) has cariostatic properties and antibacterial effect due to the ability to release fluoride. The aim of this study was to compare the antibacterial activity and fluoride release between three different formulations of GIC.

    Materials and methods

    This experimental study was conducted in Ardabil Dental School, Iran 2020. We evaluated fluoride release (n=15) and antibacterial activity (n=24) of three GICs including Fuji IX GP Extra, Fuji II LC, and Equia Forte against Streptococcus mutans and Lactobacillus acidophilus. Microtubes containing each bacterium and no glass ionomer were considered as positive controls. Antibacterial activity was studied using well diffusion test and time-kill curve was measured. The amount of released fluoride was measured at days 1, 2, 3, 4, 7, 14, and 21 by specific fluoride electrode. Data were analyzed applying ANOVA, post hoc Sidak, and Tukey test.

    Results

    Fuji IX GP Extra and Equia Forte showed significantly higher and lower antibacterial activity against both strains, respectively (P<0.001). The least fluoride release was associated with Equia Forte (P<0.001), but Fuji IX GP Extra and Fuji II LC did not show any significant difference (P>0.05).

    Conclusion

    Fuji IX GP Extra had the greatest growth-inhibitory effect on Streptococcus mutans and Lactobacillus acidophilus due to the highest fluoride release.

    Keywords: fluorides, glass ionomer cements, Streptococcus Mutans, Lactobacillus acidophilus
  • Hamidreza Houshmand, Reza Ghaemi, MohammadMoein Maddah, AliAkbar Javadi, Gholamreza Houshmand* Pages 136-141
    Background and purpose

    Atopic dermatitis (AD) is a common and drug-resistant inflammatory skin disease and its prevalence is 9-20% throughout the world. Vitamin D has been recently suggested as a potential option for AD treatment. The goal of this study was to assess Vitamin D3 levels in infants and children with AD and investigating the relationship between Vit D3 levels and AD severity.

    Materials and methods

    A cross-sectional analytical study was carried out in children diagnosed with AD attending the Allergy and Immunology Clinics in Urmia Shahid Motahari Hospital, West Azarbaijan province, Iran. One-way ANOVA was applied to understand the relationship between disease severity and Vit D3 levels. All data analyses were performed in SPSS V16.

    Results

    In this research, 46 people, including 29 males (63%) and 17 females (37%) were studied. Mean age of patients was 36.36±4.85 months, mean SCORAD (SCORing Atopic Dermatitis) was 45.94±2.84, and mean vitamin D3 levels were 30.70±2.35 ng/mL. Findings showed significant relationship between decrease in SCORAD and increase in vitamin D3 levels (P=0.046).

    Conclusion

    The current study, consistent with other studies, showed significant relationship between vitamin D3 levels and AD severity.

    Keywords: atopic dermatitis, vitamin D3, infants, children, eczema
  • Maryam Ahmadipour, Maedeh Jafari*, Fatemeh Karami Robati, Zahra Mobaraki Pages 142-148
    Background and purpose

    Ventilator-induced pneumonia is the most common nosocomial infection in intensive care unit patients. The aim of this study was to compare the common ventilator-associated pneumonia in two groups of children and adults in the intensive care unit of Bahonar Hospital in Kerman in 2019.

    Materials and methods

    The records of 146 patients in both pediatric and adult groups in the intensive care unit with ventilator-associated pneumonia were reviewed cross-sectional. Broncho alveolar lavage samples were taken from the patients and examined for the presence of operating bacteria.

    Results

    The mean age of patients in children and adults was 11.2±5.5 and 53.8±19.3 years, respectively. The mean duration of ventilation in children and adults was 12.2±8.14 and 17.7±15.3 days, respectively. The mean time interval between ventilation and infection was not statistically significant between the two groups (P = 0.1). The mean length of hospital stay was 27.5±20.5 in the pediatric group and 40.7±23.4 days in the adult group (p=0.00). Acinetobacter (40%) was the most common disease in both age groups. Most patients in both children and adults were recovered and discharged.

    Conclusion

    According to similar crimes in the age group, in case of clinical and laboratory symptoms of VAP, a similar antibiotic treatment can be selected.

    Keywords: ventilator-associated pneumonia, Acinetobacter spp, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aureginosa
  • Golnar Rahimzadeh, Leila Shahbaznejad, Alireza Fahimzad, MohammadJafar Safar, Faezeh Sadat Movahedi, Shaghayegh Rezai, MohammadSadegh Rezai* Pages 149-154
    Background and purpose

    Cytomegalovirus (CMV) infection is a serious problem during pregnancy as it threatens the mothers’ health and also leads to fetal abnormalities and/or deaths. There is paucity of information about the incidence of CMV in pregnant mothers in Sari, Iran. Therefore, this study was carried out to investigate the frequency of CMV during pregnancy and the relationship between that and related epidemic parameters in Sari.

    Materials and methods

    A descriptive-observational study was conducted in pregnant women participating in Sari Birth Cohort (SBC) Center during 2018-2020. A total of 1092 samples were investigated for serological markers of CMV using ELISA. Data analysis was performed applying Chi-square and logistic regression.

    Results

    Prevalence of positive CMV-IgG and IgM in samples studied were 91.8% and 0.2%, respectively. Educational level (P= 0.03) and pregnancy stage (P= 0.02) were found to be significantly different between mothers with positive IgG and negative IgG.

    Conclusion

    In current study, pregnant women in third trimester whose educational level was bachelor’s degree or less had CMV infection. Despite prenatal screening, cytomegalovirus can be reactivated during pregnancy, therefore, follow-up of the fetus for fetopathy is recommended.

    Keywords: Cytomegalovirus, pregnant women, ELISA
  • Vahid Izadi, Maryam Sadat Mirtorabi, Fatemeh Mirzaei, Malihe Ekrami* Pages 155-161
    Background and purpose

    This study aimed at examining the effect of cusp coverage on fracture resistance of endodontically treated maxillary premolars restored with direct composite.

    Materials and methods

    In this in vitro study, 84 sound extracted maxillary premolars were divided into three groups (n=28 per group). In all groups, root canal treatment was performed and access cavity preparation was designed as MO while preserving distal marginal ridge. In group I, buccal and palatal cusps were reduced and in group II, palatal cusps were reduced. No cusp reduction was done in group III. All teeth were restored with resin composite and underwent compressive load applied simultaneously to both cusps with an instant speed of 0.5 mm/min using an Instron machine. Data were analysed in SPSS V16.

    Results

    The mean fracture resistances in groups I, II, and III were 3.4±1.06, 2.7±1, and 2.56±0.84 MPa, respectively. The mean effect of cusp coverage on resistance was significantly higher in group I compared to groups II and III (P≤0.05). Fractures in the area of CEJ or a more coronal position (favourable) in groups I, II, and III were seen in 23 (82.1%), 25 (89.3%), and 27(96.4%) cases, respectively, indicating no significant differences between the three groups.

    Conclusion

    In direct composite restoration of endodontically treated premolars when a proximal surface is involved, higher fracture strength is achieved by MO/DO cavity preparation and both buccal and palatal cups reduction while preserving marginal ridge.

    Keywords: operative dentistry, fracture resistance, maxillary premolar, direct composite
  • Maryam Mobini, Maryam Ghasemi, Zohreh Haj Heydari, Hadi Majidi* Pages 162-167

    Eosinophilic fasciitis presents as painful symmetrical stiffness and limb sclerosis with deep fascia inflammation. Unilateral conflict has been rarely reported. In this paper, a young man with unilateral thigh and leg involvement is presented who developed symptoms following strenuous exercise. Clinical, laboratory, imaging, and pathology findings are discussed. Treatment with prednisolone and methotrexate was started.

    Keywords: Eosinophilic fasciitis, vigorous exercise, morphea
  • Parastoo Karimi Aliabadi, Adele Bahar, Maryam Nabati, Mehrnoush Sohrab* Pages 168-178
    Background and purpose

    Increased urbanization in developing countries has led to increase in non-communicable diseases such as cardiovascular disease. Primary prevention of atherosclerotic vascular disease could be achieved by promoting healthy lifestyle throughout life. Team care approach is an effective strategy to prevent cardiovascular disease. Physicians should consider social factors affecting health to make appropriate treatment decisions. The present study will provide a brief overview of the latest clinical guidelines for treatment of lipid disorders in primary prevention of cardiovascular disease in adults.

    Materials and methods

    In this narrative review, a comprehensive search of electronic databases (pubmed, scopus, google scholar, uptodate, and Embace) was done using the following keywords: primary prevention, cardiovascular disease, LDL cholesterol, and guideline. The goal of this study was to review the latest guidelines for lipid treatment in prevention of cardiovascular disease from 2015 onwards. Six articles were obtained in this field.

    Results

    To prevent cardiovascular disease in diabetic patients aged 40-75 years, a moderate dose of statin is recommended. In non-diabetic patients, high-dose statin should be given for LDL levels ≥ 190 mg/dL. Also, 10-year risk of atherosclerotic heart disease should be calculated in non-diabetic patients aged 40-75 years old with LDL levels of 70-190 mg/dL to make treatment decisions.

    Conclusion

    According to access to the latest clinical guidelines, depending on patient's condition and type of disorder, therapeutic interventions in lipid disorders are recommended for primary prevention of cardiovascular disease.

    Keywords: dyslipidemia, LDL cholesterol, cardiovascular disease, primary prevention, clinical guideline
  • MohammadAli Zazouli, Yalda Hashempour, Zabihollah Yousefi, Alireza Ala* Pages 179-195
    Background and purpose

    Environmental factors can play a role in incidence, infection, and mortality rates of Coronavirus disease (COVID-19). In this study, we performed a systematic review of environmental factors affecting the incidence, infection, and mortality rates of COVID-19.

    Materials and methods

    In this review, articles, case studies, and official reports were searched in electronic databases, including PubMed, Scopus, Web of Science, Google Scholar, Magiran, and Scientific Information Database (SID)  using the following keywords: COVID-19, Environmental factors, Air pollution, Temperature and humidity, Water and wastewater, and Coronavirus. Studies on the relationship between environmental factors affecting infection and mortality rates of COVID-19 published until July 2021 were selected. Qualitative evaluation of articles was performed using the STROBE checklist.

    Results

    Out of 62 articles found 30 were reviewed. Air pollution, temperature, humidity, water, wastewater, and waste could play a role in incidence, infection, and mortality rates of COVID-19. Environmental control was found to be effective in preventing the spread of infection and reducing the mortality rate of COVID-19. Improving environmental performance could be of great benefit in preventing the spread of many diseases, particularly the COVID-19 pandemic.  

    Conclusion

    Ensuring global environmental performance is essential to protect all countries against COVID-19 and other public health hazards. Meanwhile, more investment in research and development is needed.

    Keywords: COVID-19, environmental factors, air pollution, temperature, humidity, water, wastewater